top of page

צוערים כותבים

הכירו את הצוערים

רותם ענתבי

מחזור ג' באורנים, חינוך בלתי פורמלי

בת 23 מחיפה

מגיל צעיר הייתי פעילה בתנועת נוער ואני סבורה ובטוחה שמערכת החינוך הבלתי פורמלי היא שעיצבה את מי שאני היום. לאחר שירותי בצבא עבדתי כשנתיים בחינוך הבלתי פורמלי כמרכזת שבט כרמל בתנועת הצופים בחיפה. אמונתי היא שהחינוך הבלתי פורמלי בא להשלים את החינוך הפורמלי ולתת שוויון הזדמנויות לכל ילדה וילד. לגלות את החזקות והפוטנציאל של כל אחד מהילדים, לחזק אותם ולפתח אצלם כישורים. שאיפתי היא שכל ילד יחווה את החינוך הבלתי פורמלי וימצא את המקום השלם שלו בחברה בה הוא נמצא.  הלימודים זימנו לי פלטפורמה מאתגרת של פסיפס אנושי בו נשמעות דעות שונות, תפיסות אחרות, תרבויות, מנהגים. הצצה לעולמות שלא פגשתי בעבר. 
אחת החוויות הכי משמעותיות שחוויתי בתכנית עד כה היו הסמינרים - מפגש עם דמויות בכירות ומובילות במערכת החינוך, דמויות מעוררות השראה.   הייתי רוצה לראות במנהל בית הספר כמחנך ומוביל קהילתי כלומר, בית הספר הוא "הדבק" הקושר אנשים זה לזה ולארגון, יוצר תחושת שליחות ותקווה ומבסס את הפעילות היום-יומית שלו על עמדות מוסריות וערכיות. חשוב לי שמנהל בית הספר יראה בחזונו את החינוך הבלתי פורמלי כחלק בלתי נפרד מהחינוך הפורמלי, ראיית הילד באופן הוליסטי לאורך כל שעות היום ונתינת מענים רלוונטיים וזאת על ידי הכשרת הצוותים הבין-מקצועיים, עיצוב זירות והזדמנויות מרובות לשיחות שיתוף מקצועיות בין כל המטפלים והמחנכים המקיפים את המעגלים של הילד. כמו כן, חשוב לתעדף ולתת תקציבים לחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי.

אני מזמינה אנשים להצטרף לתכנית במידה והם בעלי אידאולוגיה חינוכית, רצון לשנות, להשפיע ולהיטיב עם החברה הישראלית. שמתאפיינים באמפתיה, אחריות, סבלנות, פתיחות לקבלת ביקורת, שמהווים דוגמה ויכולת עמידה בפני קבוצה

גדיר הינו

מחזור ו' בטכניון, אסטרטגיה ותכנון אורבני

דרוזית מכפר ג'וליס בצפון. בת 27, נשואה לפארס מזה שנתיים וחצי ואנו גרים בכפר

התואר הראשון שלי הינו בארכיטקטורה ובינוי ערים מהטכניון ואני בעלת רקע בהנדסה אזרחית. השנה זוהי שנתי הראשונה לתואר שני במסלול לאסטרטגיה ותכנון אורבני בטכניון במסגרת תכנית הצוערים. 

היה לי חלום לעסוק בתכנון ובינוי עוד מכיתה ד'. כשהתקבלתי ללימודי ארכיטקטורה ובינוי ערים הייתי אחרי שנתיים של התנדבות בעמותת אופקים לעתיד- קהילת ג'וליס. במסגרת התנדבותי הובלנו יחד כמה פרויקטים בשיתוף פעולה עם מחלקות שונות ברשות המקומית: הנדסה, רווחה, חינוך ועוד. הרגשתי שזה מרחיב לי את האופקים לסוגיות שמצריכות יוזמה והתערבות לטובת הקהילה ואיכות החיים של האנשים. במהלך הלימודים שמתי לב יותר לסביבה בה אני חיה ולהשוות, ניסיתי להבין את הסיבות לקיומם של דברים ואיך ניתן לשפר ולשמר כי למרות הכל יש לנו גם מלא דברים טובים ואני מאוהבת באווירת הכפר. 
חווית הלימודים היא עבורי אחת המעניינות, המעשירות והמאתגרות שחוויתי בחיי. לא אגיד שזה קל, אבל כשזה מתחבר לשאיפות זה זורם, וכשחושבים על המטרה, מתגברים על המכשולים שבדרך. תכנית ההכשרה שמלווה את התכנית בעיניי היא הדובדבן שבקצפת, יום אחד בשבוע לצאת לשטח להרחיב אופקים, ולראות את כל התרחישים מולנו זה נפלא ומאפשר ללמוד בדרך הכי מהנה ומעניינת. 
רגע ממש ייחודי עבורי שקרה בהכשרה, לא היחיד אבל באמת מיוחד, היה כשדיברנו לראשונה עם "צוער בהשמה", מישהו שכבר יצא לשטח עם הכלים שרכש מהתכנית, שם הרגשתי עד כמה ההכשרה והליווי של התכנית הם משמעותיים. בנוסף לכך, רשת העמיתים שקיימת בתכנית גורמת להרגשה שאנחנו במסלול שמרחיב את מעגלי ההשפעה, ויוצר מעורבות חברתית רחבה ומשמעותית. 

בעתיד, בהשמה ואחרי ההשמה, יש לי מטרה קודם כל לתרום לכפר שלי. מתוך אכפתיות ואהבה למקום בו נולדתי, אני רואה בו מקום עשיר שעוד לא גילו את הפוטנציאל שלו! אני חושבת שצריך קודם כל להבין מה הצורך של התושבים, לגבש תובנות ולשקם את האמון במטרה ליצור איכות חיים טובה ולספק את כל צרכיהם. התרומה שלי תהיה בתחום תכנון ועיצוב הכפר ובתחום תיאום ותכנון תשתיות ואני חולמת להיות שותפה בתכנון התב"ע .

העתידית. בעתיד, אני מתכוונת להצטרף למיזם הלאומי 265 - דיגיטציה ברשויות המקומיות.

ממליצה על התכנית בעיקר לאנשים שזורם בהם הרצון לשפר את רמת החיים בפריפריה, הגאוגרפית והחברתית. לאלה שמאמינים בשוויון הזדמנויות, ושבוער בהם הצורך להוביל שינוי משמעותי.

טורי דעה/כתבות

24.5.2020

חכות ולא דגים - הזדמנות היסטורית לרפורמה משמעותית בשלטון המקומי הערבי

על ראשי הרשויות הערביות להילחם על עצמאותן, ולא על עוד כמה תקציבים עלובים. העזרה האמיתית של מוסדות המדינה והתכנון תגיע בדמות הקצאת שטחי מסחר, תעשייה ומשרדים לשם הגדלת ההכנסות העצמיות של הרשויות ונטרול הצורך בהישענות מוחלטת על תמיכה ממשלתית.


רוב מוחלט של הרשויות המקומיות הערביות נמצאות בתחתית הדירוג החברתי הכלכלי, ורובן מוגדרות כרשויות חלשות מבחינה תקציבית. כלומר, הן רשויות שמתקשות לספק שירותים לתושבים בצורה נאותה. לאחרונה פתחו ראשי הרשויות הערביות בצעדי מחאה, בצל מגפת הקורונה שחשפה את היכולות המעטות של השלטון המקומי הערבי באספקת שירותים לתושבים בעת משבר וחירום. ראשי הרשויות ביססו את טענותיהם בנתונים המעידים על תקצוב ממשלתי ירוד ביחס למשקלם של האזרחים הערביים באוכלוסייה, ללא ספק טענה זו מוצדקת ודורשת בדיקה ותיקון ממשלתי.

יחד עם נתוני התמיכה הממשלתית, ראשי הרשויות הציגו נתונים המעידים על הכנסות עצמיות נמוכות מאוד ברשויות הערביות, וזהו בעצם הפיל שבחדר. עיון מהיר בתקציבי הרשויות המקומיות מראה לנו בבירור שהחמצן העיקרי של הרשות המקומיות הוא ההכנסות העצמיות אשר מורכבות בעיקרן מארנונת מגורים "ומהארנונה שלא למגורים", חשיבות רבה מיוחסת ובצדק לארנונה שלא ממגורים אשר מורכבת מהארנונה שהעסקים והתעשייה משלמים לרשות המקומיות, ארנונה זו כפולה בערכה מארנונת המגורים. ומבחינה כלכלית היא כדאית יותר לרשות, כיוון שהצרכים המוניציפליים של העסקים והתעשייה מעטות מאוד, בעוד שהרשות גובה מהן ארנונה כפולה. הרשויות הערביות סובלות מחוסר ממשי בתקציבים עצמיים שמקורן מארנונת העסקים והתעשייה, הסיבה הפשוטה היא היעדר אזורי תעשייה ועסקים ביישובים הערבים. האחריות להגדלת ההכנסות העצמיות מוטלת על הרשויות המקומיות, ראשי הערים והצוותים המקצועיים ברשויות נדרשים לגרום לעסקים לפתוח עסקים בערים, ולפעול להקמת אזורי תעשייה המניבים רווחים כספיים.


לעניות דעתי, לזה השלטון המקומי הערבי זקוק בצורה מיידית - הטמעת החשיבות של פיתוח כלכלי עצמאי ברשויות. שהרשויות לא יסתמכו על התקצוב הממשלתי ויפעלו להגדלת ההכנסות העצמיות ע"י הכנת תוכניות אסטרטגיות למשיכת עסקים ותעשייה ליישובים הערבים. הבחירה באסטרטגיה הזו קשה ודורשת מאמצים מרובים, אך מעניקה לרשויות עצמאות כלכלית לטווח הארוך. 


לפני כמה שנים התבשרנו בתוכנית ממשלתית בעלות של 15 מיליארד שקל לתמיכה ברשויות הערביות, ללא ספק התוכנית סייעה לרשויות ושיפרה את השירותים לתושבים הערבים, אך רחוקה מלהיות מספיקה לצמצום הפערים ולחיזוק ארוך טווח של הרשויות הערביות, אינטואיטיבית אנו חושבים בצורה לינארית ומבקשים עוד תקציבים בתקווה לתקווה לפתרון הבעיה. אך זה מחזק את הבעיה לטווח הארוך, כך שמגדיל את התלות במשרדי הממשלה, וספק אם פותר את הבעיה בטווח הקרוב.


מחאת הראשי ערים הערביות בכוחה להיות הזדמנות היסטורית. הגיע הזמן שראשי הרשויות ילחמו על עצמאות הרשויות, ולא על עוד כמה תקציבים עלובים. השלטון המקומי הערבי זקוק לחכות ולא לדגים, והחכות הן שמוסדות המדינה והתכנון יסייעו לרשויות בהקצאת שטחי מסחר, תעשייה ומשרדים לשם הגדלת ההכנסות העצמיות של הרשויות ונטרול הצורך בהישענות מוחלטת על תמיכה ממשלתית. מחאת הרשויות שהתבטאה בשביתה ממושכת ובאמצעי מחאה אחרים חייבת להתמקד בשורש הבעיה, הכנסות עצמיות נמוכות ברשויות. והצעד הראשון צריך להיות דרישה ממשלתית בהקצאת יותר שטחי מסחר, תעשייה ומשרדים לשם הגדלת ההכנסות העצמיות בעתיד ונטרול התלות המוחלטת בממשלה.


כתבה זו פורסמה במקור בגלובס:

https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001329598#utm_source=Apps&utm_medium=SharedTo

אדהם זועבי

6.4.2020

שבט אחים ואחיות

אין מי שפספס את המגפה האמיתית של הקורונה, מגפת השנאה לקהילה מובחנת-קהילת החרדים.  


נגיף הקורונה שמאפשר להשליך את כל הסטראוטיפים, חוסר הידע, שיח בוטה ומכליל על עשרות אלפי אזרחים חרדיים שאינם מודעים לכך ולא ניתנת להן הזכות להגיב הגם שרובם הגדול ממושמע.

איני מסירה ולו גרם מהאחריות של המנהיגי החברה החרדית ואף הציבור על התנהלותם בתחילת פרוץ  משבר הקורונה, והם מחויבים לחשבון נפש עצום. אך דווקא כאן ישנה את האחריות עלינו הציבור הרחב להבין את הנסיבות.

החברה החרדית היא חברה בה קיימים אלמנטים מבניים של היררכיה, אחריות הדדית וקהילתיות שבימים טובים יותר ראויה להערצה. אך חוזקות אלו הפכו דווקא לנקודות התורפה בזמן המשבר.

בזמן בו הציבור הישראלי יקבל את העדכונים לנייד, החרדי אולי יקרא את המידע למחרת בבוקר בעיתון.

הקהילתיות בה החברה מתפארת במצבי שמחה ועצב, בחגים, בשמחות ובשבתות, הפך למוקד אסון. 

ונוסיף לזה את צפיפות הדיור בה משפחות עם מספר נפשות גבוהה מתגוררות בדירת 60 מ"ר היא זאת שהפכה את התפרצות הקורונה למסיבת הדבקה טראגית.

מה עוד שמגביר את אי הוודאות והכאוס היא מדינת ישראל שכרשות התעלמה מצרכיה הייחודיים של אלו ולאורך ימים ארוכים השאירה את המגזר החרדי ללא קהילה ותיווך, תוך ציפייה שבתים אשר אינם מחזיקים אף רדיו בביתם יצייתו להוראות.

אכן, ישנן קהילות אשר אורח החיים שלהם מקשה על תגובה מהירה, אך מנגד הכללה היא מקור כל טעות. 

ניתן לקחת את טלזסטון כדוגמה לרשות חרדית בה על אף מגבלותיה הטכנולוגיים המסרים חלחלו היטב לשטח והיא רשות חרדית אחת מיני רבות בה הוכח כי גם החרדים יודעים להתנהל במשבר. 

מרגע שהמסרים החלו להגיע לציבור החרדי ניתן להבחין בשינוי המגמה והציות הכמעט מוחלטים שהתרחשו. את פסקי ההלכה המהפכניים המחייבים ציות מוחלט, איסור תפילה במניין, קריאה לציבור לפנות לרשויות לדווח על מפרי ההנחיות(תחשבו על השינוי המנטלי החרדי) וכל זאת ללא פשרות. מה שמוכיח כי עם יותר הכרות סובלנות ורגישות ניתן להבנות אמון ולהגיע לכלל המגזרים בחברה הישראלית.

והנה, הזדמן לנו דווקא עכשיו להוכיח סולידריות. כולנו פגועים, סובלים ובאותה הקטסטרופה. אך כאן קוראת לנו ההזדמנות לעצור הכל ולהוכיח מנהיגות אחרת. להושיט יד ולהתמקד בלסייע, להשקיט את הרפש, לנהוג בהגינות ולפעול באנושיות. 


את חשבון הנפש הפנימי של החברה החרדית ואת חשבון הנפש של מנהיגיה והרשויות נשאיר לימים טובים יותר ונטולי אמוציות, שהתיקון יעשה מתוך רצון לתקן ולבנות ולא מתוך מקום של להאשים ולהסית.

כי בסוף כשהנגיף יחלוף נישאר אנחנו כאן כולנו, חילונים וחרדים דתיים וערבים, ומרסיסי אמון יקשה עלינו ליצור משהו.

ברכה דוידוביץ

bottom of page